tiistai 18. marraskuuta 2008

Villakammoista

Luin ensimmäisenä aamulla blogeja läpi ja silmät sikkurassa huomasin että Riihivillalla on myynnissä lampaan villaa ihan semmoisenaan. Tilasin sitä sitten innoissani jokusen sata grammaa ja nyt jäin miettimään että mitäs sitten. Haluaisin kokeilla myös suomenlampaanvillan kampaamista, mutta ei ole kampoja. Käsikarstat on minusta aika hankalat ja tulos ei ihan sitä mitä haluaisin. Karstamylly maksaa aika paljon. Joten palasin ajatuksessani takaisin kampoihin. Onko jollain kokemusta kammoista ja osaisiko joku suositella jotain kampoja? Helposti näyttää löytyvän vain Louetin minikampoja, mutta ovatko ne kuitenkin vähän pienet? Isot ja järeät ei kauheasti houkuttele jo hinnankin takia; jos vaikka en sittenkään tykkää.

Eli apua tarvitisisin noihin kampoihin liittyen. Samoin kaikki neuvot ja kokemukset koskien villan pesua ja karstaamista ovat erittäin tervetulleita!

2 kommenttia:

Tuulia kirjoitti...

Ne Louet'n kammat on aika pienet. Mie vasta kokeilin näitä:
http://www.halcyonyarn.com/spinning/spinningcombs.html
Sivun puoliväli, ns englantilaiset kammat. Ne oli tosin neljäriviset, kuulemma mitä enempi rivejä sitä paremmat ne on hienommille kuiduille. Noi viikinkikammat on tosi järeät, ne sopii karkeammille kuiduille.

Mie just ostin ison vuodan ja aattelin sen itte prosessoida. Kammat voi tehdä itsekin, mie aattelin kokeilla tehä itse kun noi kammat on aika tyyriitä.

Tuulia kirjoitti...

Niin tuosta pesusta vielä. Mie pesin tuon cotswoldin ammeessa:
kuumaa vettä ammeeseen, sekaan käsitiskiainetta, villa sekaan, annetaan liota 20 min niin ettei vesi jäähdy kamalasti, villa pois, uusi kuuma vesi tilalle ja sekaan pesuaine, villa sekaan, jne. Toistin ehkä 3-4 kertaa. Ideana on että se vesi on kuumaa joten se rasva lähtee pois mutta vesi ei saa jäähtyä tai se rasva palaa siihen villaan. Uusi vesi pitäs olla yhtä lämmintä kun se villakin ettei se huovu (mulla ei huopunu ollenkaan).

Yks hyvä niksi villan pesuun on että ottaa esmes pikkupyykille tarkotettuja pesupusseja ja pistää villat sinne. ne on helpompi nostaa pois vedestä sillon. mulla ei ollu pusseja niin pistin koreihin missä on reikiä sivussa ja ne toimi ihan samalla lailla hyvin.

mie kääntelin ja irrottelin niitä villatuppoja toisistaan siinä kuivumisen aikana. näytti kuivuvan nopeammin kun vähän käänteli niitä. pari päivää ne silti kuivu.