keskiviikko 3. lokakuuta 2007

Värjäystä ja kasvienkeräilyä

Todennäköisyys tunnistaa sieniä ehkä paranee ostettuani pari sienikirjaa. Alimmaisena värjäyskirja jossa on todella huonot kuvat. Reseptejä on muutamia ja sieniäkin esitelty pari.Tulevan talomme lähellä on kuntoilureitti jonka keskelle jää kiva metsän lämpäre. Metsän keskellä on todella hyvä kanerva- ja jäkäläkallio jonka reunamilla on sammalpohjaista havu- ja sekametsää. Sananjalkoja löytyy hirvittävät määrät, vahinko etten tajunnut kesällä niitä kerätä.Tapani mukaan löysin mielenkiintoisia sieniä joista ei ole mitään hajua. Pari on mielestäni varmoja tatteja toisen kuva alla, toisessa taas oli curryn keltaiset pillit (tunnistettu etänä voitatiksi).

Alla suippumyrkkyseitikki (Cortinarius rubellus), erittäin myrkyllinen. Älä edes koske.

Alla olevia sieniä on metsä pullollaan. Ystävän mies tunnisti nämä samettijaloiksi. Hölmö kun olin en ottanut niitä mukaan.

edit: Löysin myöhemmin metsästä oikean samettijalan ja nämä tunnistettiinkin kommenteissa pulkkosieniksi.Metsästä tarttui mukaan lähinnä kanervia, pari tattia ja kantokääpiä. Käävät pääsee pataan tässä viikonlopun jälkeen kunhan kerkiän esipurettamaan hahtuvia edes jokusen vyyhdin. Sain apteekista hommattua vihdoin ja viimein kuparivihtrilliä, glaubersuolaa sekä alunaa.

Sain vihdoin kuvattua aikaisemmat kahvikokeilut. Kuvassa langat vasemmalta oikealle: kahvi vaalean harmaalla pohjalla, kahvi luonnonvalkoisella pohjalla, luonnonvalkoinen ensin teellä ja sitten kahvilla värjätty, tee luonnonvalkoisella pohjalla.Tänään keittelin kanervasoppaa ja sain todella upean keltaisen ja harmaaseen kellertävänvihertävänharmaanruskean. Kuvaan kunhan kuivuu.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Nuo samettijaloiksi epäillyt on pulkkosieniä. Samettijaloilla on jalka suklaanruskea ja samettinen. Pulkkosienilläkin voi kyllä värjätä beigejä sävyjä.